Leefbaar Reimerswaal

Leefbaar Reimerswaal is de enige echte Reimerswaalse lokale politieke partij met maar liefst 4 zetels!

dinsdag 17 april 2018 16:43

Verrassend advies: coalitie van SGP, Leefbaar en PvdA in Reimerswaal

Geschreven door PZC

Bron:PZC

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal kan de komende vier jaar het best door een coalitie van SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA worden bestuurd. Tot die verrassende conclusie komt verkenner Eppie Klein.

Op advies van de drie beoogde coalitiepartners zal Klein worden aangesteld als (in)formateur om te onderzoeken of de drie partijen tot een inhoudelijk akkoord kunnen komen. SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA hebben samen 12 van de 19 zetels, een ruime meerderheid. De SGP vormt nu nog een coalitie met CDA en VVD.

Grote verrassing
Dinsdagavond presenteerde Klein zijn bevindingen aan de gemeenteraad. Voor de lijsttrekkers Jaap Sinke (SGP), Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) en Kees Verburg (PvdA) was de voorgestelde combinatie een even grote verrassing. Zij werden afgelopen vrijdagavond voor het eerst met z'n drieën samengebracht door Klein.

Sinke hield een slag om de arm en sprak van een 'forse opgave'. ,,Er zal vooral gewerkt moeten worden aan vertrouwen. Maar als SGP voelen we ons verantwoordelijk voor het bestuur van de gemeente, dus gaan wij deze uitdaging niet uit de weg."

Vernieuwing
Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal, die overigens zelf geen wethouder zal worden namens zijn partij, vindt dat het advies van Klein recht doet aan de verkiezingsuitslag. ,,De kiezer heeft duidelijke boodschap meegegeven: meer betrokkenheid van de burger en de wens tot vernieuwing van het openbaar bestuur. We hebben vertrouwen in werkelijke verbetering op dit gebied."

Kees Verburg, die namens de PvdA wel wethouder wil worden, hield het kort. ,,We zijn verrast over dit advies, maar gaan de uitdaging niet uit de weg. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet."

Halve waarheden
Izak Vogelaar toonde zich zwaar teleurgesteld. De lijsttrekker van de VVD had graag doorgegaan als wethouder en hoopte op een coalitie SGP, VVD, PvdA. Uit zijn betoog bleek dat hij niet snapt waarom Klein 'voor de charmes van Leefbaar Reimerswaal' is gevallen. ,,Deze partij heeft vier jaar lang z'n best gedaan het college het vuur aan de schenen te leggen. Halve waarheden en beschadiging van personen werden daarbij niet geschuwd. Ook tijdens campagne zijn onwaarheden verspreid en personen in diskrediet gebracht."

De ChristenUnie, grote winnaar van de verkiezingen, valt buiten de boot. De partij hoopte op een 'zakencollege' met wethouders die niet uit de gemeenteraad komen. Volgens Klein is zo'n constructie ongewenst. Huib Bouwman betwijfelt of het advies van Klein recht doet aan de uitslag, maar verklaarde zich wel bereid 'constructief mee te werken aan vernieuwing'.

Alternatieve route
Klein heeft zich 'grotelijk verbaasd' over poging van een aantal partijen om 'een alternatieve route voor coalitievorming op te tuigen'. Volgens Klein draagt dat niet bij aan het onderling vertrouwen en werd hiermee de opdracht va de verkenner geweld aan gedaan. Vooral Olaf Buteijn (CDA) maakte zich daar boos over. ,,Enorm triest dat dit is gebeurd." Ook Sinke was onaangenaam verrast, maar wil de gebeurtenissen achter zich laten.

De verkenner adviseert om één of meerdere partijen te betrekken bij de de formatie die de beoogde coalitie straks steunt. Hij denkt hierbij, gezien de stabiliteit van de fractie, aan het CDA.

Gelezen: 200 keer Laatst aangepast op vrijdag 21 januari 2022 20:22