Leefbaar Reimerswaal

Leefbaar Reimerswaal is de enige echte Reimerswaalse lokale politieke partij met maar liefst 4 zetels!

woensdag 27 juni 2018 16:46

Weststrate: Heel Reimerswaal moet korting krijgen op groen gas Rilland

Geschreven door Willem Adriaansens

RILLAND - Energieproducent Engie wil de inwoners van Rilland korting geven op groen gas. Maar niet iedereen vindt dat een juiste geste, bleek dinsdag tijdens een presentatie van de energieleveraar.

Projectontwikkelaar Jeroen Wagenaar van Engie beloofde een 'forse korting voor de inwoners van Rilland' als zij bij Engie groen gas zouden gaan afnemen. Gemeenteraadslid Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) vond dat echter vreemd en vroeg waarom niet heel de gemeente zou kunnen profiteren van de nieuw te bouwen biovergister bij Rilland.

,,Waarom zouden de inwoners van bijvoorbeeld Yerseke, Waarde en Krabbendijke meer moeten betalen voor een kuub gas dan de inwoners van Rilland?", vroeg Weststrate aan Wagenaar, die in het dorpshuis een presentatie gaf ,,Omdat wij in de gemeenschap van Rilland komen", was zijn antwoord. ,,Daarom willen we die gemeenschap tegemoet treden."

Weststrate vond het echter onzin om de korting te tot Rilland te beperken. ,,Rilland maakt deel uit van de gemeente Reimerswaal", zei hij. ,,En het is de gemeente Reimerswaal die uiteindelijk de vergunning voor de biovergister geeft. Dus waarom dan niet een aanbieding voor de hele gemeente?"

"Het is niet zo dat je voor niks inschrijft voor groen gas

Jeroen Wagenaar
Volgens Michael Verheul van Engie wordt de vraag van Weststrate meegenomen in het vervolgtraject. ,,Daarom doen we dit soort avonden aan de voorkant van het project. Dan kunnen we alle op- een aanmerkingen en vragen die er leven mee laten wegen." Over hoe fors de korting is die Engie van plan is te geven werd overigens nog geen uitspraak gedaan.

Mest
Engie hoopt in mei 2019 te kunnen beginnen met de bouw van de biovergister. Die kan per jaar 165.000 ton mest en 165.000 ton biomassa (zoals gras en restanten van de uien- en bietenproductie) omzetten in 15 miljoen kuub groen gas en 20.000 ton CO2 voor tuinders. Wagenaar: ,,In het tweede kwartaal van 2019 willen we beginnen met grond- en fundatiewerken. Een jaar later kan de centrale dan opstarten."

De biovergister komt op een perceel net ten noorden van de A58 en de Oude Rijksweg, naast een aantal tuinbouwbedrijven. Engie hoopt in de toekomst gebruik te kunnen maken van de aansluiting van de Bathpolderweg op de Oude Rijksweg. Daar staat nu nog een slagboom. ,,Dat zou een hoop verkeer door het tuinbouwgebied schelen", aldus Wagenaar.

Certificaten
Overigens komt het groene gas uit Rilland niet terecht bij de huishoudens in dat dorp. Ook niet bij de inwoners die inschrijven voor groen gas van Engie. Wagenaar: ,,Er lopen twee leidingen bij Rilland. Het groene gas dat wij gaan produceren komt in de leiding die niet naar het dorp gaat. Maar via een methodiek wordt dat omgerekend in certificaten. Dus het is niet zo dat je voor niks inschrijft voor groen gas."

Gelezen: 1027 keer Laatst aangepast op vrijdag 21 januari 2022 20:21